Zenuwachtig

met Geen reacties

Als ik de deur open doe, staat ze daar.

Mijn eerste cliëntje, zenuwachtig en ontwapenend. Maar wat is ze leuk en spontaan! En ik was zo zenuwachtig, wat nou als ze mij helemaal niets vindt, als het niet klikt? Gelukkig blijkt dit geen enkel probleem, want ze is erg spraakzaam en goudeerlijk. Daar hou ik van, dus de eerste klik is meteen gevonden: was jij zenuwachtig? Nou ik ook wel een beetje. Zullen we gewoon samen gaan kijken wat er allemaal speelt en waar jij behoefte aan hebt? Haar moeder is ook mee en al heel snel komen de tranen, want mama noemt dat er toch wel lelijk wordt gedaan. Ze begint te vertellen dat ze wordt gepest of dat er in elk geval nare dingen worden gezegd en dat je je dan zo eenzaam kan voelen. En dat het ook wel lastig is dat je je soms zo anders kan voelen dan anderen en zo onbegrepen. Ik kan bij haar verhaal aansluiten, ik voelde mijzelf ook veel onbegrepen op de basisschool en kon niet echt overweg met mijn leeftijdsgenootjes. Ik ben zelf pas op mijn 33e erachter gekomen dat ik zelf hooggevoelig ben.

Hoge pieken en diepe dalen

Het is voor een hooggevoelig kind vaak lastig als je het gevoel hebt geen aansluiting te kunnen vinden bij je leeftijdsgenootjes en buiten de groep valt. Je begrijpt niet waarom jij nou zo anders bent dan je klasgenoten en waarom jij tot mikpunt kan van pesterijen wordt gemaakt? En dan beleef je alles ook nog eens heel intens, zowel de positieve gevoelens, maar ook de negatieve gevoelens die je krijgt van gepest worden, het onbegrip, de eenzaamheid en daarbij nog eens het onrecht wat jou wordt aangedaan. Wat fijn dat er herkenning is en wat maakt dat het gesprek fijn en eerlijk. Het verdriet is voelbaar, maar de tranen luchten ook op en geven weer ruimte voor nieuwe en positieve gevoelens.

Eigenwijsheid

Zo jong als ze is met haar 11 jaar heeft ze al zulke diepe over de wereld om zich heen. Ik sta versteld van de wijsheid van dit meisje, hoe zij verteld over de vele diepere lagen in de film avatar, de diepere betekenissen, de gedetailleerde samenvatting. Wat ben jij wijs en wat weet jij veel! Ik kan nog een hoop van jou leren! Wat is het leuk om zo samen in gesprek te zijn, om elkaar een beetje beter te leren kennen.

Het lijkt veel korter

Op heel natuurlijke wijze ontstaat er een oefening op de fitnessbal, wat is zo’n ding toch multifunctioneel: je kan er uitstekend op leren voelen en letterlijk in je lijf de balans gaan zoeken en als het lukt: vinden. Dit vraagt van je dat je gaat aarden en tegelijkertijd goed in je lichaamsbewustzijn zit. Naast dat het een goede oefening is, is het ook nog eens heel leuk om op de bal door de kamer te rollen. Het gesprek verloopt zo leuk en gezellig dat de tijd voorbij vliegt. Wat is het snel gegaan! Ze vraagt of ze nog eens terug mag komen, het ontroerd me. Dankbaar doe ik de deur achter ze dicht, wat is het toch geweldig om dit te mogen doen. Ik kijk uit naar de volgende keer.

Volg Marjan:

Pedagoog & Levenscounselor

Ik ben Levenscounselor en pedagoog en trotse moeder van twee prachtige hoog gevoelige kinderen. Ik ben zelf hoog gevoelig en maak gebruik van intuïtie en contact met de ongeziene wereld om deze wereld te verbinden met de ongeziene wereld | Mijn kernwaarden: aandachtig zijn, bewust en eerlijk zijn naar jezelf en naar je kind, grenzen stellen en consequent zijn, zodat je aan de andere kant er onvoorwaardelijk voor elkaar kan zijn. En niet in de laatste plaats om nieuwsgierig te zijn en je te verwonderen, want dan alleen worden wonderen zichtbaar.

Recente berichten van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *