Pedagoog Den Haag, maak kennis met Marjan

Toen ik als pedagoog voor het eerst moeder werd, kwam ik erachter dat het reguliere zorgaanbod in Den Haag, niet aansluit bij de manier waarop ik in het leven sta. Ja, ik ben pedagoog en heb geleerd om op te voeden, maar moeder worden, daar is geen enkele studie voor. Geen school die je daarop voorbereid. Omgaan met gevoeligheid al evenmin. Hoe ga je ermee om als je gevoeliger bent voor prikkels dan een ander, als je deze prikkels veel diepgaander verwerkt en ook nog eens veel meer zintuigelijke ervaringen opmerkt?

Al vanaf de eerste echo wordt je kindje langs de statistieken en meetlat gelegd. En vervolgens gaat dat verder op het consultatiebureau, kinderdagverblijf, de (cito-)toetsen op school, examens enzovoort. Wat is normaal? Een vraag zonder eenduidig antwoord wat mij betreft.

Gericht op het individu

Wij meten onze kinderen aan een standaard. Nu keur ik dit niet af, er is altijd een gemiddelde en dat is prima. Er zijn alleen zoveel prachtige combinaties en variaties, dat ik merk dat ik het tekort vind doen aan het individuele kind, aan de persoon. Ben je druk, dan heb je vast adhd en ben je erg stil en teruggetrokken dan heb je vast een autisme spectrum stoornis. We gaan zelfs vaak nog een stapje verder: dat is een echte adhd-er. Een nieuw label is geboren iemand wordt genoemd naar de gedragsafwijking. Naar woord eigenlijk, afwijkend… Waarom niet gewoon anders?

Ik pleit er voor dat een druk kind weer energiek wordt genoemd en een stil kind gewoon rustig. Los van het feit dat er ook heel wat overlap kan zitten in de verschillende gedragskenmerken, ben ik als pedagoog erg blij dat ik er voor heb gekozen om nooit te willen diagnosticeren. Ik kijk liever naar het kind en naar de mens als geheel. Wie ben jij, waar word je blij van? Waarvan gaat jouw hart sneller kloppen en welke prachtige eigenschappen bezit jij en jij alleen op jouw unieke manier? Dat is de reden waarom ik eind 2016 de deuren heb geopend van Sensi Pedagogie.

Na de geboorte van mijn dochter ben ik gestart met de opleiding tot Levenscounselor aan het Levenscollege in Den Haag. Naast mijn reguliere opleiding tot pedagoog had ik enorm de behoefte aan verdieping en verrijking. Een combinatie van de westerse psychologie en de oosterse filosofie die mij ook mateloos interesseert.

Begeleiding van zowel kinderen als ouders

Sensi Pedagogie - Pedagoog Den Hoog
Deze foto is gemaakt door Maanlicht fotografie.

Als pedagoog en counselor begeleid ik kinderen en hun ouders en ook volwassenen met verschillende vraagstukken waar je in je leven mee te maken kunt krijgen. Als pedagoog richt ik mij natuurlijk op opvoedvraagstukken, en problemen waar je als ouder met jouw kind tegenaan loopt. Een kind dat slaapproblemen heeft, vaak buikpijn of faalangstig is, een laag gevoel van eigenwaarde heeft of veel boosheid en een pittig temperament bezit.

Als counselor bied ik begeleiding bij levensprocessen en kan je mij consulteren zowel bij privé- als werk gerelateerde vraagstukken. Ik kan je helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van deze tijd en om bewust te worden van de bron van vrede in jezelf. Ik laat je zien dat jij al perfect bent zoals je bent en dat alle dingen waar je misschien tegenaan loopt, juist een prachtige kwaliteit kunnen zijn. En dat allemaal in mijn praktijk in Den Haag.

Onze uitdagingen blijken onze grootste leermomenten

Ik geniet enorm van mijn kinderen en het moederschap. En ook van de uitdagingen die zij mij bieden en de mogelijkheden die ik krijg om van ze te leren. Want bewust opvoeden is echt luisteren naar je kind, zonder oordeel. Je kind zien zoals hij of zij is. Samen (op)groeien. Ik hou van mensen met al hun karakteristieke eigenschappen en kwaliteiten, want al deze variaties maken de mens zo boeiend en interessant. Gevoeligheid, empathie, sensitiviteit, verantwoordelijkheid, het zijn prachtige eigenschappen die je tot een enorm veelzijdig en kleurrijk mens maken. Al deze eigenschappen worden niet getoetst op school. Hier kan je geen cijfer voor halen. Iedereen beschikt over een geheel eigen combinatie van kennis en vaardigheden, dit kan je allemaal aanleren. Maar jouw eigenschappen en talenten, die maken jou uniek.

Als je leert om van elke eigenschap de zonnige kanten en de schaduwkanten te zien, kan je deze omarmen. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Als je dit ziet kan je elk moment bewust kiezen voor de lichte kant. Juist onze uitdagingen blijken onze grootste leermomenten te herbergen en zijn onze mooiste levenslessen. Want after all, het mooiste wat je kan worden, ben jezelf.

Wat kan ik voor jou betekenen?