(Het is mij) uitstekend bevallen

met Geen reacties

Eindelijk is het dan zover. Na lang of kort wachten, wel of niet proberen, al dan niet bewust, ben je zwanger. Er gebeurt ontzettend veel in je lijf. Je hormoonhuishouding slaat op hol, je hebt geen idee wat je te wachten staat. Of je hebt al een zwangerschap achter de rug en deze is compleet anders. Vorige keer hartstikke misselijk, nu nergens last van. Dikke buik, veel aankomen of juist weinig. Gekke trek of helemaal niets anders dan voor je zwangerschap. Het mooie is dat alles kan. En het allermooiste: jouw lichaam is voor ongeveer negen maanden het huisje van een nieuwe ziel. Een nieuw leventje dat, omgeven door jouw veilige baarmoeder groeit en ontwikkelt om straks bij de bevalling het levenslicht te zien.

 

De eerste maanden zit die buik zeker nog niet in de weg. Je zwelt meer of minder op door je darmen die ruimte maken en het vocht dat lijkt te hebben besloten om nooit meer jouw lichaam te verlaten. Zelfs ondanks het feit dat je wel elke tien minuten lijkt te moeten plassen en dan ook echt nu. Je lichaam verandert en ondertussen groeit er een prachtig kindje in jouw buik. Dan gaan je hormonen met je aan de haal. Je lijkt niet altijd of steeds minder controle te hebben over jouw gevoelens. Of over je blaas, tijdens het niezen. Je hormonen nemen je mee op een spannende reis, die tegen het einde overgaat in nesteldrang en in mijn geval resulteerde in trots vertellen dat ik vandaag de stopcontacten en lichtknopjes had gepoetst. Iets wat op dat moment van werelds belang leek voor de komst van mijn eerste kleintje.

En natuurlijk krijg je dan de bevallingsverhalen. Naarmate de bevalling dichterbij komt, geeft iedereen gevraagd en vooral zeer veel ongevraagd advies. Wordt je bolle buik ineens aangeraakt alsof het gemeengoed is en vertellen zelfs buurvrouwen de verschrikkelijkste details van hun bevalling of keizersnede, of hoe het bij hen dan ook maar ging.

Ik ben allereerst nooit bang geweest voor mijn bevalling. Ik keek uit naar de komst van dat lieve kleine kindje in mijn buik. Dat meisje, wist ik inmiddels, dat gekozen had om bij ons te willen komen. Speciaal uitgekozen, de papa en mama die het beste bij haar passen. Daar is je eerste geruststelling al. Wat je ook gaat doen, je bent al uitgekozen met al je mooie en minder mooie eigenschappen. Precies zoals je nu bent. Jullie baby’tje komt bij jullie omdat jullie hem of haar precies die levenslessen kunnen leren die hij of zij wil leren. In alle veiligheid van jullie liefde en het blinde vertrouwen dat jullie er zijn als het niet zo gaat als verwacht of gehoopt.

Voor vrouwen is misschien wel het belangrijkste dat je moet kunnen loslaten. En letterlijk, al je spieren kunnen laten ontspannen om je baby’tje de ruimte te geven. Dat is iets wat wij vrouwen heel erg moeilijk vinden. En laat dat nou net datgene zijn waarmee je jezelf (en je partner) van tevoren knettergek kunt maken. Inmiddels is bij week 30 je ziekenhuistas al gepakt, want je weet nooit. Alles in huis gehaald, ook pakken luiers en zelfs de keuken is geschilderd. Wat dat nu precies bijdraagt in de bevalling of de komst van jullie kleintje is je partner niet helemaal duidelijk, maar die denkt en werkt wel graag mee. Of juist het omgekeerde, nog niets is af en het kan toch wel snel gaan gebeuren en voor je gevoel heb je nog niets geregeld. En dat willen we zo graag. Dat regelen. Toegegeven, een aantal dingen is praktisch om voorbereid te hebben, oppas bijvoorbeeld als je al een kindje hebt. En een idee over waar je wilt bevallen. Maar verder zal je het over je heen moeten laten komen.

Maar dan dat loslaten, wat nou als je poept tijdens de bevalling? Dat zou toch wel verschrikkelijk zijn. Er zijn talloze tips op forums van vrouwen aan andere vrouwen over laxeermiddelen van tevoren tot ondersteboven hangen tijdens het opvangen van de weeën. Volslagen gekte en ondertussen maak jij daar in je hoofd allemaal verhalen van. Laten we het taboe maar meteen overboord gooien: als het zo is, dan is het zo. Ga met je aandacht naar je buik en je baarmoeder, want daar gebeurt het. In je hoofd maak je de verhalen, in je baarmoeder en buik wordt geschiedenis geschreven. Een prachtig wonder en een scheppingsverhaal op zichzelf van een uniek nieuw mensje. Jouw nieuwe kindje. Laat alle verhalen los en voel je lichaam, maak contact met je kindje en vertrouw op je oerkracht als vrouw. Elke vrouw kan het, dus jij ook.

Wil jij ook ontspannen bevallen? Genieten van je zwangerschap en naar je bevalling toeleven? Neem contact met mij op en meld je aan voor mijn zwangerschapscursus via marjan@sensipedagogie.nl.

Volg Marjan:

Pedagoog & Levenscounselor

Ik ben Levenscounselor en pedagoog en trotse moeder van twee prachtige hoog gevoelige kinderen. Ik ben zelf hoog gevoelig en maak gebruik van intuïtie en contact met de ongeziene wereld om deze wereld te verbinden met de ongeziene wereld | Mijn kernwaarden: aandachtig zijn, bewust en eerlijk zijn naar jezelf en naar je kind, grenzen stellen en consequent zijn, zodat je aan de andere kant er onvoorwaardelijk voor elkaar kan zijn. En niet in de laatste plaats om nieuwsgierig te zijn en je te verwonderen, want dan alleen worden wonderen zichtbaar.

Recente berichten van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *