De golven van emoties

met Geen reacties

Al enige tijd zit ik in een zogenaamde onzekere situatie. Mijn inkomsten erbij, zijn onverwacht weggevallen. Twijfel en onzekerheid en zeker ook angst steken dan de kop op. Als golven van emoties kunnen ze mij overspoelen. Zeker angst is er zo eentje. Het bekruipt me soms via mijn ruggengraat, langs mijn nek. Verkrampt mijn schouders en benauwd mij op mijn borst. Mijn ademhaling wordt oppervlakkig en dan heeft de angst mij in zijn greep.

De 90 seconden regel

Geen nood, want er moet gezegd worden dat angst op zichzelf een hele functionele emotie is, als deze in balans is en je goed in je vel zit. Een zekere angst maakt dat je voorzichtig bent als je langs een drukke weg loopt of op een wiebelende stoel iets op de zolder boven je hoofd probeert te pakken. Veel vaker helaas maken wij onze angsten groot. Maken we een verhaal van onze emoties. Ongeacht welke dat zijn. Een emotie duurt maar 90 seconden. Als een golf komt deze op en overspoelt je. Maar net zoals met echte golven slaat een golf om na zijn hoogste punt en verspreid zich weer over de rest van het water en mengt zich weer, zodat niet meer zichtbaar waar de golf ooit is ontstaan.

We maken er een verhaal van

De problemen ontstaan pas als wij een verhaal gaan maken van de emotie. Ons ego is gehecht aan drama. Het vindt het heerlijk om ergens een verhaal van te maken. En dat doen we met onze gedachtes. We gaan de emotie voeden, met gedachtes als bijvoorbeeld: “Het is ook wel echt heel erg”, “Waarom overkomt mij dit nu weer?” of “Het kan ook nooit eens goed gaan”. En dan is het hek van de dam. Als we ons verhaal dan ook nog eens gaan vertellen aan een ander en die ander je ook vertelt dat het inderdaad vreselijk is wat je is overkomen. Dat doet pijn. Zeker als er dan ook medelijden ontstaat. Dan zit je samen in mineur. En dat is pas erg, toch!? 🙂 Een goed voorbeeld is dat als je met iemand in gesprek bent en het een heel prettig gesprek is geweest toch altijd die opmerking die je niet zo leuk vind blijft hangen. Vaak is dat ook het eerste wat je dan weer thuis vertelt: ‘dat je werkgever wel weer zei dat je slordig bent in je administratie’.

Moet ik dan niet meer voelen?

Dat is allemaal mooi, maar wat zeg je dan eigenlijk? Dat we onze emoties helemaal niet meer mogen voelen? Nee. In tegendeel zelfs. Emoties kunnen hele belangrijke signalen zijn van je lichaam. Dat iets wel of niet goed voelt voor je. En als je voelt dat je je niet prettig voelt in een bepaalde situatie of met een bepaalde beslissing, kan je door de signalen van je lichaam te ervaren een besluit bijstellen. Wat ik bedoel? Denk maar eens aan het woord “Liefde” en voel wat er gebeurt in je lichaam. Waar voel je dat en welk gevoel geeft dit je? Denk aan een leuke herinnering en voel wat dit doet met je lichaam. En doe nu eens hetzelfde met het woord “angst”. Als ik denk aan angst voel ik meteen dat mijn keel dicht gaat zitten en de golf van de angst mijn lichaam verkrampt. Als ik de gedachte van angst loslaat, ontspant mijn lichaam zich weer.

Emotie voeden

We kunnen onze emotie ook voeden door een enge film of het journaal te kijken, iets te lezen of muziek te luisteren. Mooie muziek of een dansvoorstelling kan ontroeren. Toen ik in het theater stond, heb ik dankbaar gespeeld met mijn emoties. Als ik voor een rol verliefd over het strand moest lopen, haalde ik een herinnering van verliefdheid naar boven en kon deze gebruiken in mijn spel om de verliefdheid weer te voelen en dus te spelen. Als ik als een hysterische jaloerse slavin tot wanhoop gedreven zelfmoord moest plegen in mijn rol, dan dacht ik aan de gevoelens van wanhoop en jaloezie bij het niet krijgen dat de door mij begeerde rol. (In mijn puberteit waren die emoties duidelijk voelbaar en aanwezig en voelde ze voor mij erg groot). De puberteit was sowieso een goede leeftijd om een grote emotie te kunnen voelen om deze te gebruiken in het theater. Alles was erg zwart wit in die periode en de subtiliteiten waren nog niet zo voelbaar.

Vele uitingsvormen

Verdriet is ook een emotie die vele uitingsvormen kent. Vroeger, toen ik nog niet goed bij mijn verdriet kon, uitte ik mijn verdriet altijd door mijn hart af te schermen en iemand van me af te duwen. Ik uitte mij bijna boos. Hoe verwarrend voor de mensen om mij heen. Inmiddels heb ik geleerd dat emoties maar 90 seconden duren en dat ze een functie hebben. Ons lichaam is er altijd op gericht om in balans te zijn. Ook emotioneel. Een goede huilbui kan enorm opluchten. Het is een ontlading, waarna we weer tot rust komen.

Hoogsensitief

Evengoed kunnen al die emoties behoorlijk wat onrust geven. Als hoog sensitieve vrouw, kon ik mij behoorlijk laten meeslepen door die emoties. Stel je maar voor dat ik als een poppetje door steeds weer een nieuwe golf van emoties meegesleurd kon worden. Erg vermoeiend kan ik je vertellen. Sinds ik de Levensinitiaties heb gevolgd heb ik geleerd om mijn water en dus mijn emoties rustig houden. En als dat niet gelijk lukt (ik ben ook maar een mens (: ), weer heel snel kalm te krijgen. Wat een opluchting is dat! Zoals White Eagle zei: “Als het water van de ziel kalm is, weerspiegeld het de hemel.”

Ons lichaam bestaat voor 70% uit water

Stel je eens voor wat een rust het geeft in je lichaam als je kan leren om al dat water rustig en kalm te houden. Een mooie oefening is al om een emotie op te voelen komen, en als je de golf voelt, als een surfer op de golf mee te gaan, in plaats van erin meegesleurd te worden. Een surfer op een golf ervaart een enorme vrijheid. Je water kan enorm veel uitingsvormen hebben. Het kan stil zijn, rustig en gemoedelijk kabbelen als een beekje, stromen als een rivier, maar ook zoals eerder beschreven als een ware overstroming voelen.

De waterinitiatie

De waterinitiatie is onderdeel van de Levensinitiaties. De Levensinitiaties is een praktische tool die je leert om te gaan met de uitdagingen van de mens. De waterinitiatie is de eerste uitdaging en gaat over het bewust worden van de emoties en hoe je daarmee omgaat. Welke emoties belemmeren je? Hoe wil jij je voelen? In de waterinitiatie maak je kennis met o.a. de EHBO stresskit, je leert te herkennen waar jouw water onrustig door wordt, dit kan namelijk door iets binnenin jou, maar ook door iets buiten jou onrustig worden. En tot slot leert de waterinitiatie je hoe je door middel van visualtisatie jouw water weer rustig kan krijgen.

Wil je hiermee om leren gaan? Wil je niet meer heen en weer geslingerd worden door de golven van jouw emoties? Wil je leren hoe jij jouw water het licht van jouw ziel kan laten reflecteren? Meld je dan aan voor de Levensinitaties. Zowel te volgen als individueel traject of in een groep.

Volg Marjan:

Pedagoog & Levenscounselor

Ik ben Levenscounselor en pedagoog en trotse moeder van twee prachtige hoog gevoelige kinderen. Ik ben zelf hoog gevoelig en maak gebruik van intuïtie en contact met de ongeziene wereld om deze wereld te verbinden met de ongeziene wereld | Mijn kernwaarden: aandachtig zijn, bewust en eerlijk zijn naar jezelf en naar je kind, grenzen stellen en consequent zijn, zodat je aan de andere kant er onvoorwaardelijk voor elkaar kan zijn. En niet in de laatste plaats om nieuwsgierig te zijn en je te verwonderen, want dan alleen worden wonderen zichtbaar.

Recente berichten van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *